Vandaag maak ik een oranje soep, namelijk een romige wortelsoep. Wortels bevatten veel bètacaroteen en zijn rijk aan vitamines B1, B2, B3, B6 en E. Sinaasappels hebben een relatief hoog vitamine C gehalte. De combinatie van bétacaroteen en vitamine C zorgt voor de aanmaak van vitamine A. Deze zorgt onder andere voor ondersteuning van je afweersysteem. Een lekker en gezond soepje dus!
Hoe kan ik vaker gezond en gevarieerd eten?
Wil je nu elke avond of in ieder geval 3 tot 5 keer per week zo’n gezonde maaltijd met veel groenten en gezonde kruiden op tafel zetten? Kijk dan eens naar de verschillende maaltijdboxen in België. Foodboxchef.be verzamelt de beste boxen en zet ze op een rijtje zodat jij gemakkelijk een keuze kunt maken.
Benodigdheden voor de Wortelsoep
- 700 gram wortelen
- 1 cm gember
- 1 sinaasappel
- 200 ml kokosmelk
- 700 ml water
- een ui
- 1 kleine teen knoflook
- 1 groentebouillontablet
- blender
Voorbereiden
- Snijd allereerst 1 ui in kleine stukjes
- Daarna snijd de wortelen in plakjes
- Snijd de knoflook in kleine stukjes
- Maak 700 ml bouillon met het groentetablet
Koken
- Doe als eerste twee eetlepels olijfolie of zonnebloemolie in de pan en zet het vuur aan. Rasp dan 1 cm gember boven de pan. Voeg daarna de ui toe en fruit dit 5 minuten.
- Voeg de knoflook toe en de wortelen. Bak deze even kort mee.
- Voeg daarna de bouillon en de kokosmelk toe en breng dit aan de kook. Laat dit 15 minuten doorkoken.
- Blender de soep tot het een egaal geheel is. Knijp of pers 1 sinaasappel uit en voeg dit toe aan de soep. Blender nog kort door en tast toe!
Tips
Wat ik vaak doe met gember is de wortel verdelen in stukjes van 1 á 2 cm. Deze verpak ik in plastic zakjes voor in de vriezer. Op deze manier kun je gember ontzettend lang bewaren. De receptenkaart van bijvoorbeeld Foodbag of HelloFresh geeft deze tips vaak ook wel. Bewaar je het in de koelkast dan is het ongeveer 3 weken houdbaar. In de diepvries is het wel drie maanden houdbaar. Het handige van het in kleine stukjes verdelen is dat als je een stuk nodig heb, je niet hoeft te hakken op een stukje gember. Dit klinkt nu allemaal heel logisch, maar wacht maar totdat je zelf voor de kwestie staat en je moet gaan inhakken op een stuk bevroren gember ;). Ontdooien in de magnetron is trouwens niet aan te raden. De gember laat zijn sappen dan vrij en daarna ruikt alles naar gember.Eet smakelijk!