Kruidenrek Essentials: Specerijen & Kruiden voor je Keuken

Specerijen, Kruiden & Kruiderijen hebben een zeer lange geschiedenis van aromatische, conserverende en geneeskrachtige werkingen. Specerijen zijn ontstaan uit de Latijnse uitdrukking “species aromatacea”, wat zich laat vertalen naar “vruchten van de aarde” later werd het een handelswaar die in de vroege commerciële handel verhandeld werd. Laten we wat dieper ingaan op waar kruiden, specerijen en smaakmakers vandaan komen en waar ze goed voor zijn als het om koken gaat. Hier is onze lijst van de Top 3 Kruiden & Specerijen die je in je keuken moet hebben en onze lijst van onmisbare Kruidenrekjes in het kant-en-klare boodschappenlijst sjabloon hieronder. Veel plezier!

Veelgebruikte keukenkruiden

Met een verscheidenheid aan toepassingen hebben kruiden zowel in de geneeskunde als in de culinaire wereld een plaats. In sommige culturen worden kruiden in hun verschillende vormen gebruikt voor genezing bij een scala van ziekten. Hun plaats in de culinaire wereld is die van smaakmaker, vergelijkbaar met specerijen en kruiderijen. Sommige van de meest voorkomende keukenkruiden worden gebruikt als garnering of worden erdoor gemengd om aroma’s en smaakstoffen toe te voegen.  Kruiden zijn eenjarig, tweejarig of overblijvend, wat aangeeft hoe lang ze erover doen om te groeien. Eenjarige kruiden doen er een jaar over, tweejarige kruiden doen er twee jaar over, en meerjarige doen er meer dan twee jaar over.

Peterselie

Tot de meest voorkomende kruiden behoort peterselie, dat inheems is in het Middellandse Zeegebied. Peterselie doet er twee jaar over om te groeien en wordt in westerse culturen veel gebruikt bij het koken als garnering (bovenop het uiteindelijke gerecht geserveerd). Peterselie is zeer rijk aan vitaminen, mineralen, en antioxidanten.

Wat Moet Ik Met Peterselie Koken?

Vaak vers gehakte peterselie wordt gebruikt als garnering en wordt over gerechten uit vele culturen gestrooid. In sommige Europese culturen wordt peterselie gewoonlijk gebundeld met andere specerijen en door sauzen en soepen gemengd. Het wordt ook veel gebruikt in sandwiches en tussen andere granen in salades.

Koriander (Cilantro)

“Cilantro” is Spaans voor “koriander”, dat tot de populairste kruiden behoort die tegenwoordig in gebruik zijn.  Koriander is een eenjarig kruid, wat betekent dat het een jaar nodig heeft om te groeien, en is inheems in West-Azië en delen van Europa.

Wat Moet Ik Met Koriander Koken?

Koriander komt in zaadvorm, die vaak vers gemalen wordt en in allerlei recepten gebruikt wordt om hoe het de smaak beïnvloedt met wrangheid en aromatische effecten.  Koriander wordt door culturen heen gebruikt in curry gerechten in India tot het op smaak brengen van roggebrood in Rusland tot het inmaken van groenten in Duitse en Zuid-Afrikaanse culturen tot het geven van Belgisch Witbier zijn citrusachtige karakter. Koriander verenigt ons letterlijk en figuurlijk in de naam van citrusachtige, wrange, citroenachtige goedheid.

kTijm

Niet een van de populairste liedjes van Pink Floyd, maar wel een van de populairste kruiden in westerse (Amerikaanse & Europese) gerechten. Tijm is een overblijvende plant, die twee of meer jaar nodig heeft om te groeien, en zowel in verse als droge vorm gebruikt wordt. Tijm is muntachtig van karakter

Wat Moet Ik Met Tijm Koken?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen waarmee je tijm goed op smaak kunt brengen. Het meest bekend zijn die voor vlees, maar ook voor soepen en zelfs groenten, peulvruchten, en kazen.

Zwarte Peper

Afkomstig van de peperkorrels van de peperplant, is Zwarte Peper een van de meest gebruikte specerijen om mee te koken in Westerse culturen, ondanks dat het verward wordt als een smaakmaker. Zwarte Peper is inheems in Zuidoost Azië en wordt het meest uit deze regio uitgevoerd. Deze plant is zowel voor koken als voor medicinale doeleinden gebruikt. Het is ook erg rijk aan de niet zo vaak genoemde vitamine K, die helpt bij de bloedstolling en de gezondheid van de botten.

Wat Kook Ik Met Zwarte Peper?

Zwarte Peper is het meest bekend om zijn hitte en krijgt die kop van de uitgebloeide vrucht en het zaad van de peperkorrel. Subtiele gezondheidsvoordelen worden in Zwarte Peper gezien door zijn kruidigheid en hoe die de spijsvertering beïnvloedt. Zwarte Peper komt het meest voor in fijngestampte vorm die goed samengaat met vlees zoals biefstuk, kipfilet. Gerechten als soepen, stoofschotels en zelfgemaakte sladressing. Bedenk dat Zwarte Peper in geplette vorm een luchtdichte omgeving nodig heeft om goed in te houden!

Wat is Gember precies?

Gember is een overblijvende plant, wat betekent dat ze er tot een jaar of langer over doet om te groeien. De Gemberplant is een kruid waarvan de stengel ondergronds groeit – dit heet een rizoom. De Gemberwortel is een wortelstok en is wat we in de kruidenierswinkel kopen. Gember is niet alleen bekend om zijn toepassing in recepten over de hele wereld, maar ook om zijn geneeskrachtige werking, speciaal voor ontstekingsremmende effecten en voor de behandeling van misselijkheid.

Wat Kook Ik Met Gember?

Gember is uiterst veelzijdig. Veel Oosterse culturen gebruiken gember veelvuldig in hun gerechten, terwijl het te vinden is in allerlei recepten, van baksels als peperkoek tot sauzen als honing-gember barbecuesaus tot drankjes als gemberkruidenthee, gemberbier en gemberbier. Gember is een onmisbare specerij om in je keuken te hebben voor vele gelegenheden en recepten.

Komijn

Komijn is een plant die inheems is in het Middellandse Zeegebied en Zuid-Azië en waarvan de zaden gekweekt en gedroogd worden en gebruikt in allerlei recepten en voor traditionele geneeskundige doeleinden. Komijn behoort tot de oudste specerijen die de beschaving kent, want het werd door Egyptische culturen gebruikt als specerij en om te conserveren. Het wordt in de Perzische keuken in verschillende vormen gebruikt, het meest in groene en zwarte komijn.

Wat Kook Ik Met Komijn?

Komijn is zeer leent smaakvol en aromatisch karakter aan voedsel over de hele wereld. Komijn komt zowel in gemalen vorm als in zaadvorm voor en geeft voedsel een aardse smaak en een beetje een verwarmende sensatie aan het voedsel waarin het gekookt wordt. Het zit in allerlei Franse broden en kazen, het wordt als specerij gecombineerd in diverse kruiderijen en wordt vaak toegevoegd aan diverse stoofpotten, soepen, sauzen en jus.