Waar komen de lekkerste koffiebonen vandaan?

Koffie wordt dagelijks door ontzettend veel mensen gedronken. Je kan er heerlijk je dag mee beginnen, een kopje koffie doen in de pauze op werk, of s avonds met vrienden of familie nog even een kopje koffie drinken. Zoals veel mensen weten wordt koffie gemaakt van koffiebonen. Deze koffiebonen worden door een machine vermalen tot koffie. Dit kan je doen met een koffieautomaat. Hou je erg veel van koffie? Dan overweeg je misschien wel om een Koffieautomaat kopen. De koffiebonen die gebruikt worden om koffie van te maken zijn eigenlijk zaden van de koffieplant.

Het oogsten van de bessen van de koffieplant

De koffiebonen zijn te vinden in de bessen van de koffieplant. Wat veel mensen niet weten is dat een groot deel van de koffiebonen nog steeds met de hand wordt geplukt. Hier kunnen uren werk in zitten wanneer je elke bes een voor een moet plukken. Deze bessen worden vaak met de hand geplukt omdat niet alle bessen tegelijk rijp zijn. Het is dus niet dat alle bessen in een keer worden geoogst, dit gaat in verschillende keren. 

De verwerking van de bessen 

Na het plukken van de bessen worden deze verwerkt. Er zijn twee manieren waarop deze bessen verwerkt kunnen worden, dit kan op de natte of op de droge manier. Bij de droge manier van verwerken worden de bessen door de zon gedroogd. Meestal worden de bessen op een steen neergelegd zodat de zon de bessen kan drogen. Wanneer de bessen op de natte manier worden verwerkt worden eerst de koffiebonen uit de bes verwijdert. Als dit is gebeurt wordt de koffieboon voor een paar dagen onder water gehouden. Het natte verwerken van de koffiebonen zorgt er meestal voor dat de koffiebonen een betere kwaliteit hebben, vandaar dat deze manier de voorkeur is. 

Het branden en het drinken van de koffie

Wanneer de koffiebonen verwerkt zijn worden deze gebrand. De temperatuur bij het branden van de koffieboon kan verschillen. Naast het verwarmen worden de koffiebonen soms ook nog geroosterd, de roostertijd is ook vaak verschillend. Aan de hand van de duur van de roostertijd en de temperatuur wordt de kleur en de smaak van de koffiebonen bepaald. De smaak van de koffie hangt hier dus vanaf. In Europa wordt vaak koffie gedronken die een beetje mild van smaak is. De roostertijd is dus vaak gemiddeld. Ook is de kleur van de koffie die in Europa gedronken wordt vaak goed van kleur, niet te licht en niet de donker. De temperatuur is dus niet te laag en niet te hoog. Wanneer de koffieboon donkerder is dan heeft deze meer smaak. Daarna is het natuurlijk van belang welke koffiemachine er gebruikt wordt. Je kunt een Koffieautomaat kopen.